托??荚?

備考資料

托福聽力錯失細節怎么辦

摘要:常常聽到我們的托??忌f,在做聽力的時候很緊張,總是會miss掉細節,于是聽的時候格外小心,但做題時依然發現有些細節點自己是沒有聽到的。

  常常聽到我們的托??忌f,在做聽力的時候很緊張,總是會miss掉細節,于是聽的時候格外小心,但做題時依然發現有些細節點自己是沒有聽到的。明明已經非常小心了,還是會錯過,一錯過做題就慌,慌張的結果就是,不得不重新再去自虐一次。遇到這類情況怎么辦?有沒有什么好的方法可以有效地處理這類錯失細節的致命問題?優擇托福專家來和大家一起來探討一下。

  要想玩轉IBT的細節,首先要明白ETS本身對細節的定義是什么。

  細節題要求考生聽懂并記住講座或對話中明晰的細節或事實。通常這些細節通過為文章提供解釋、例子或其他支持內容與文章主旨聯系起來,其聯系可能是直接的也可能是間接的。在有些情況下,聽力材料中出現了一些與主題不甚相關的內容,可能會考查此部分的細節。

  我們可以得出以下的結論:

  1. 考查明晰的細節,過分的細節是不會考的;

  2. 細節出現的形式分為:事實、解釋、例子、支持內容與文章主旨聯系和與主題不甚相關的內容。

  我們一個一個來細看。

  Facts

  指材料中陳述事實的部分,相當于examples。

  Explanations

  多指專業名詞有解釋、有定義的地方,其中的keyword就以mean、be動詞表示定義,有called、有refer to的地方。

  例(TPO10 LECTURE2)The Nightshade family is a category of plants which also includes many that you wouldn’t want to eat.

  與主題不相關的地方

  多出現有學生插話,比如,I’m sorry, professor, did you just say ……, 或老師插話,比如oops, let me back up a bit, before I go on ……

  例(TPO10 LECTURE2)

  Student: I’m sorry Professor Jones. But I mean yeah ok. American crops have probably contributed a lot to European cooking over the years. But…

  Professor: But have they really played any kind of important role in European history?

  我們可以很好地通過語氣語調來把握,而且這類地方都以回聽題為主,這些都是我們平時處理得不錯的地方。

  支持內容與文章主旨聯系,這個是什么?

  我們先看個例子TPO10 LECTURE2:

  13 What does the professor imply about certain plants in the nightshade family?

  A They grow best in Mediterranean climates.

  B Their leaves are high in nutritional value.

  C They were mistakenly believed to be related to potatoes.

  D They are dangerous when eaten by human beings.

  (Bingo!主要考察細節中的explanation的專有名詞)

  14 What does the professor imply about Thomas Jefferson's attitude toward tomatoes?

  A It was typical of his unconventional way of thinking.

  B It helped to advance his political career.

  C It changed the eating habits of North Americans.

  D It helped to make tomatoes popular in Europe.

  (學生提問的地方,答案是老師的回答)

  15 According to the professor, what was the long effect of the introduction of American corn and potatoes to Europe?

  A It had a negative effect on the nutritional intake of people living near the Mediterranean Sea.

  B It contributed to a shift in the balance of power from southern Europe to northern Europe.

  C It encouraged the development of new types of cuisine in southern Europe.

  D It led to the failure of many native European grain crops.

  (不是facts, 不是examples, 不是irrelevant contents, 更不屬于解釋,那么它應該屬于支持內容與文章主旨聯系。答案在lecture的最后教授所提到的Potatoes soon spread to France and other Northern European countries. And as a result, the nutrition of the general population improved tremendously and population soared in the early 1800 and so the shift of power from southern to northern Europe continued.)

  16 According to the professor, what is one of the reasons why potatoes became popular in Ireland?

  A Potatoes were more nourishing than native Irish food crops.

  B Potatoes grew better at higher altitudes than native Irish crops.

  C Political leaders in Ireland encouraged the cultivation of potatoes.

  D People in Ireland were not aware that potatoes are members of the nightshade family.

  (又是一個例外,應該屬于支持內容與文章主旨聯系。而且這里完全可以出成雙選題Well, why do you suppose it happen? Because 1 potatoes have the ability to provide abundant and extremely nutritious food crop, no other crop grew in North Europe at the time had anything like the number of vitamins contained in potatoes. 2 Plus, potatoes grow on the single acre of land could feed many more people than say, wheat grow on the same land. 一個問題兩個原因,構成并列關系即構成雙選題。)

  17. Listen again to part of the lecture. Then answer the question.

  What can be inferred about the professor when she says this:

  A She expects the student to provide an answer to her question.

  B She is surprised by the student's question.

  C She thinks that she knows what the student was going to ask.

  D She expects other students in the class to express their opinions.

  (學生有疑惑,語氣不一樣的地方,此題不意外,而且完全能猜到題)

  那么支持內容就應該包括:

  例子15,段尾通常表示評論&總結&推斷下一課的內容,評論&總結可以有態度題,可以幫助主旨排除法,推斷常在conversation的最后一題。

  例16,一問一答,有提問有回答的地方。問題一定要聽清楚,問題通常是下面那段話的Topic Sentence, 同時需要注意的是回答的內容很容易出成一道題,若回答中存在并列關系可能會有多選題。

  我們做一個簡單的小結,以前聽的時候我們過分關注了有解釋有例子的地方,其實聽力中的細節點應該包括以下幾點:topic sentence + explanation(專有名詞) + examples + student/professor question + the answers + conclusions以及insertion(語氣不一樣的地方)。

  想了解更多托福相關信息,歡迎繼續關注優擇官網或撥打咨詢熱線:400-0341-885,也可以加入優擇托福QQ群:365589895,我們有專業名師團隊對提出的問題進行一一解答,為您提供最優質的服務。

頂一下
(0)
0%
踩一下
(0)
0%
  • 波浪
  • 波浪
  • 波浪
  • 波浪